Uprawa gorczycy na poplony
Uprawa gorczycy na poplony ścierniskowe.
Zieloną masę można wykorzystać już po okresie od 50 do 70 dni od zasiewu przy niskich nakładach poniesionych do jej wyprodukowania.
Dobrze rozwinięta gorczyca zaorana jako zielony nawóz może zastąpić około 20 ton obornika, co jest bardzo istotne w gospodarstwach w których nie ma produkcji zwierzęcej i nie wprowadza się go do gleby obornika.
Gorczyca uprawiana jako polony po zbożach oprócz dostarczenia glebie substancji organicznej pełni bardzo ważną role jako roślina fitosanitarna ponieważ zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia wielu niebezpiecznych chorób i szkodników, które stanowią zagrożenie dla zbóż.
Gorczyca ma również właściwości mątwikobójcze a szczególności niektóre odmiany, takie jak: Barka, Concerta, Litember, Maryna, Martigena, Metex, Radena, Rota, Sirola, Tango
Gorczyca może być uprawiana w czystym siewie, jak również z roślinami towarzyszącymi do których należą: facelia, gryka, facelia z gryką. Rośliny te idealnie pasują do siebie gdyż mają bardzo podobne wymagania klimatyczno-glebowe, mają podobne tempo wzrostu i wymagania agrotechniczne.
Najlepsze warunki do szybkiego wzrostu gorczycy to odpowiednia ilość opadów i umiarkowane temperatury (raczej chłodno) w sierpniu i wrześniu.
Uprawa gleby pod gorczycę
Jeżeli uprawę wykonuje się przy pomocy brony talerzowej lub kultywatora ścierniskowego bardzo dobrym rozwiązaniem jest wyposażenie ich w specjalny siewnik do poplonów, którego koszt zakupu jest relatywnie niski a bardzo ułatwia zasiew poplonów przy jednym przejeździe.
W celu zwiększenia ilości zielonej masy można zastosować bardzo umiarkowane nawożenie mineralne, który należy wykonać przedsiewnie aby nawozy zostały staranie wymieszane z glebą.
Jeżeli chodzi termin siewu gorczycy to należy ją zasiać jak najwcześniej po zbiorze plonu głównego. Optymalny termin to początek sierpnia do 20 sierpnia. Gorczyca może być również siana później, ale wiążę się to z uzyskaniem mniejszej ilości masy zielonej szczególnie przy połączeniu z niekorzystnymi warunkami pogodowymi.
Bardzo ważne dla uzyskania zadowalających plonów gorczycy jest zapewnienie odpowiedniej obsady roślin, która zapewni uzyskanie zwartego łąnu. W tym celu zwiększamy ponad dwukrotnie normę wysiewu w porównaniu z siewem gorczycy na ziarno i wysiewamy od 18 – 25 kg/ha.
Gorczyca w mieszankach powinna być siana w następujących ilościach:
- 7 do 11 kg gorczycy + 3-4 kg facelii + 40-50 kg gryki, lub
- 9-14 kg gorczycy + 3-5 kg facelii
Przyoranie gorczycy na zielony nawóz powinno się wykonać najpóźniej pod koniec października na głębokość 20-25 cm. Należy zwrócić uwagę aby zabieg wykonać w chwili gdy rośliny są jeszcze zielone, nie zdrewniałe i będą łatwo się rozkładać glebie w okresie od przyorania do momentu siewu roślin jarych.
Korzyści jakie daje przyoranie 10-14 ton gorczycy na 1 ha to oprócz wymienionych wcześniej jest wprowadzenie do gleby:
- 30-50 kg/ha P2O5 ,
- 125-150 kg/ha K2O,
- 80-100 kg/ha N
Gorczyca
Biała
Gorczyca biała - Przyprawą są nasiona rośliny powszechnie uprawianej w wielu krajach. Ostry, palący smak gorczycy pochodzi od zawartego w niej olejku eterycznego
Gorczyca
Czarna
Gorczyca czarna jest rośliną przyprawową wykorzystywaną także w lecznictwie. Jej nasiona są w kolorze od ciemnego brązu do czerni.
Gorczyca
Sarepska
Gorczyca sarepska - zawiera taniny, uniemożliwiające rozmnażanie się i hamujące rozwój roztoczy oraz bakterii Gram(-) i Gram(+). Jest to odmiana gorczycy białej i czarnej.